Finsko – Česko 1:0 (0:0,1:0,0:0)

MS 2021 – play off – 3.6.2021 19:15 – Čtvrtfinále – Riga, Arena Riga

V 20 hodin 15 minut místního času naši nastoupili aktivně proti úřadujícím mistrům světa. V české sestavě už nebyl ani jeden medailista z MS, naproti tomu Finsko mělo 8 mistrů světa. Úvodní tlak Čechů vyústil v 5.minutě – po chybě obránce SUNDa #6 – střílel nebezpečně Libor ŠULÁK #88. V čase 14:42 střílí backhandem celý zápas aktivní Filip ZADINA. V rovněž v 17.minutě se šanci Lukáše KLOKA #31 nepodařilo “přetavit” do úvodní branky a tak udeřili Finové z přesilovky. Na konci první třetiny RINEDLL #15 nahrával do skrumáže PAKARINENovi #81 a do hry vstoupilo video. Kanadský rozhodčí rozhdolve prospěch Čechů a nastala taktická bitva s pramálem šancí na obou stranách.

Ve druhé třetině trefil Ahte OHTAMAA tyč, nicméně další šanci v čase 32:55 už Finové využili. Petri KONTIOLA #27 vyzval pěknou přihrávkou od mantinelu střílejícího Iiro PAKARINENa #61. Střela byla schovaná padajícím Davidem SKLENIČKOU #6  a Šimon HRUBEC #30 ji zřejmě viděl později než by potřeboval. Přesto střelu vyrazil, ale srdnatě bojujícímu Jere INNALOVI #21 nedokázal čelil Filip HRONEK #17 – 0:1. Finové  ještě více uzavřeli obranu a Češi už se přes ni jen těžko dostávali. Do konce třetiny ohrozil branku Finů ještě Jiří SMEJKAL #67 .

V 11.minutě třetí třetiny nebezpečně “pálil” Filip ZADINA #11 a navíc schytal ránu do obličeje, bohužel bez potrestání.  Trenéři v čele s Filipem PEŠÁNem včas odvolali brankáře a tehdy přišly naše největší šance. Minutu před koncem Filip HRONEK #17  plácl do puku na modré a puk se dostal k Janu KOVÁŘovi, který se chtěl stát spasitelem.  Nestalo se, přesto největší šance ještě přišly. Postupně stříleli “naši snipeři”. Filip ZADINA netrefil, za to vlastník dvou slavných čekých jmen – Dominik KUBALÍK – nádhernou přihrávku trefil z voleje, umístil, ale Jossi OLKINUORU nepřekonal. Chybělo snad pět, deset centimetrů! Přesun do Arena Rigy se tedy nevydařil, ale budeme doufat příště. Již za 244 dní začínají Zimní olympijské hry v Pekingu! Výkon to rozhodně nebyl marný.

Záverečný tlak Čechů a zejména Kubalíkova dělovka, která vysloveně finského brankáře "trefila", kýženou branku a tedy šanci na prodloužení - bohužel nepřinesla. Nicméně Češi odjíždí "se štítem"...

Statistika:

1. TŘETINA

ČAS TÝM BRANKY ASISTENCE TYP GÓLU
Nebyla vstřelena žádná branka  
ČAS TÝM VYLOUČENÍ TREST
18:08 CZE Lukáš KLOK 2 min. podrážení

2. TŘETINA

ČAS TÝM BRANKY ASISTENCE TYP GÓLU
32:55 FIN Jere INNALA (1) GV Iiro PAKARINEN (1)Petri KONTIOLA (1) 5/5
ČAS TÝM VYLOUČENÍ TREST
38:35 FIN Iiro PAKARINEN 2 min. vražení na hrazení

3. TŘETINA

ČAS TÝM BRANKY ASISTENCE TYP GÓLU
Nebyla vstřelena žádná branka  
ČAS TÝM VYLOUČENÍ TREST
40:35 FIN Iiro PAKARINEN 10 min. vražení na hrazení