ZOH 98 NAGANO, 18.února: Česko – U.S.A. 4-1

Z hlediska vývoje celého turnaje dle mne zásadní zápas. Po prohře s Rusy naši nastoupili do zápasu s favorizovaný hráči U.S.A.  Akorát se báli Dominika HAŠKA a Jaromíra JÁGRA – oprávněně! I když samozřejmě pro celé utkání byla důležitá organizovanost celého mužstva, tito dva přidali něco navíc, a to při velkém očekávání nění vůbec jednoduché (navíc na Turnaji století). Američané vstoupili do utkání lépe a vyhráli první třetinu po brance Mika MODANA – 0:1.

     V pauze proběhl projev Vládi RŮŽIČKY (“nejel sem půl světa”) a dodnes jeho plačícímu synkovi  – dnes velmi šikovnému ligovému hráči – přisuzujeme taky svůj podíl na výhře. Vláďa prostě už kvůli němu nechtěl prohrát a Češi ve třetí třetině spustili kanonádu. Sám Vladimír RŮŽIČKA po bekhendu Jardy (4.asistence na turnaji) strčil kotouč pod Mika RICHTERA a ten si puk vrazil do sítě – 1:1 ! Uběhlo pouhých 58 vteřin a přišla akce, která zdobí zlatý fond branek reprezentačního mužstva – Jaromír JÁGR,který se stal 27.1.1998 nejlépe placeným hráčem Pittsburghu v historii, uzmul puk u pravého mantinelu a pusťte si záznam a řev Roberta ZÁRUBY. “Jaromír JÁGR dává svůj 1.gól v olympijském turnaji a dává ho způsobem typickým včetně toho pozdravu”.  Salut a je to – 2:1 ! I Jardoci se dle rozhovoru pro MF DNES ulevilo.  Dominik HAŠEK zavírá bránu, byť  třeba přesilovka v půlce utkání a rána Tony AMONTEHO volala po gólu. 17.minuta jsme přežili klinickou smrt –  ale ani MODANO, ani TKACHUK, ani GUERIN na našeho gólmana a obranu nevyzráli! Martin STRAKA pomohl Hašanovi, Roman HAMRLÍK se položil do střely a nakonec i Petr SVOBODA postavil hráz  na brankovišti. Jenomže přišla paráda našich – Richard ŠMEHLÍK posunul o prkna na Roberta LANGA, ten přenechal zadovkou na červené Martinu RUČINSKÉMU, ten  přejel modrou, napřáhl a Mike RICHTER nestačil reagoval na teč Briana LEETCHE – 3:1 ! Radost u střídačky byla ohromná a velmi kontrastovala s trpkým úsměvem šéfa NHL Gary BETTMANA.

     Závěrečná třetina pokračovala přesilovkou, kdy se podruhé nechal vyloučit Jiří ŠLÉGR, ale tomu bude patřit jiný zápas. Nutno podotknout, že na dnešní poměry kníratý rozhodčí Bill McCREARY svým krajanům nic nepřipískával, i když se ho někteří naši hráči lehce obávali. Odpískal i zbylé dva naše zápasy.  Začala se potvrzovat slova Roberta REICHELA, že máme dobrý tým a v pozápasovém rozhovoru si přisadil, že Američani hráli, na co měli. Dramatický byl konec – v 58.minutě vystřídali američtí gólmani, aby se pak v 59.minutě vystřídali znova (zřejmě timeouty navíc). K mé potěše se objevil hrdina MS 1985 John VANBIESBROUCK, od té doby důvěrně zvaný “Brouček”. V čase 58:10 měl velkou šanci opět JÁGR, a nerozcvičený “Brouček” zachraňuje a 58:28 mizí na střídačku. 58:47 si LeCLAIR dovoluje a Jirka ŠLÉGR “čistí” před brankou a soupeř si bere time-out. Dominik HAŠEK nakonec symbolicky chytá 39 střelu. 59:12 vysoká hůl a do branky zpět tentokrát RICHTER. 59:21 Jiří DOPITA střílí … Robert ZÁRUBA, který převzal před půl minutou slovo od Petra VICHNARA pouští své 5ti veřinové – “Góó…..óóól! A je rozhodnuto! “  – 4:1 !. Vítěz Světového poháru 1996 se loučí s turnajem, sympatického gesto Bretta HULLA umocňuje cenný skalp. Zklamaní Američané zdemolovali pokoj v olympijské vesnici  Horečka středeční večera vypukla – ČEŠI vítězí – 4:1!

  • 28 Martin STRAKA 39 Dominik HAŠEK 71 Jiri ŠLĚGR a 27 Jeremy ROENICK
  • 28 Martin STRAKA a 35 Mike RICHTER
  • 39 Dominik HAŠEKa 10 John LeCLAIR
  • 39 Dominik HAŠEKa 11 Tony AMONTE další pohroma zažehnána
  • 39 Dominik HAŠEKa 11 Tony AMONTE
  • 97 Vladimír RŮŽIČKA střílí vyrovnávací branku 

Váš Hokejový archiv

Česká republika

U.S.A.

K 25.výročí ZOH 1998 NAGANO vyšlo:

13.února: Česko – Finsko 3-0 : Hokejovyarchiv.cz/19980213-nagano/

14.února: Jaromír JÁGR : Hokejovyarchiv.cz/jagr-jaromir

15.února: Česko – Kazachstán 8-2 : Hokejovyarchiv.cz/19980215-nagano/

16.února: Česko – Rusko 1-2 : Hokejovyarchiv.cz/19980216-nagano/

18.února: Česko – U.S.A. 4-1 : Hokejovyarchiv.cz/19980218-nagano/

Odkazy

Sudi-s-knirem-ktery-v-naganu-piskal-cechy-na-pocity-hracu-dat-nemuzu

Denní tisk